Точно навреме за Хелоуин учените откриха нещо призрачно и странно, което се случва на ръба на Слънчевата система: хелиопаузата - границата между хелиосферата (балонът от слънчев вятър, обхващащ Слънчевата система) и междузвездната среда (материалът между звезди) изглежда се разкъсва и създава наклонени ъгли по неочакван начин.

Общата концепция, че хелиопаузата променя формата си, не е нова; през последното десетилетие изследователите са установили, че тя не е статична. Те направиха това откритие, използвайки данни от „Вояджър“ 1 и „Вояджър“ 2, единствените два космически кораба, излезли от хелиосферата досега, както и сателита на НАСА Interstellar Boundary Explorer (IBEX), който изучава емисиите на енергийно неутрални атоми (ENA), които се създават, когато слънчевите ветрове и междузвездната среда взаимодействат.

„Космическият кораб „Вояджър“ предоставя единственото пряко измерване на място на местоположенията на тези граници, но само в една точка в пространството и времето“, пише в имейл Ерик Зирнщайн, космически физик от Принстънския университет.

Учените са използвали данните, за да създадат модели, които предвиждат как се променя хелиопаузата. С две думи слънчевите ветрове и междузвездната среда се натискат и сблъскват един с друг, за да създадат непрекъснато движеща се граница.

Но последните изследвания на хелиопаузата извадиха на повърхността данни, които противоречат на предишни открития. За период от няколко месеца през 2014 г. IBEX улови изсветляването на ENA, което показваше асиметрии в хелиопаузата, и екипът по-късно осъзна, че тези асиметрии не съответстват на моделите.

Освен това, преглеждайки данните от пътуванията на „Вояджър“ 1 и „Вояджър“ 2, учените откриха, че хелиопаузата се е променила драматично за много кратък период от време. Това помага да се обясни защо е имало толкова голяма празнина между навлизането на двете сонди в междузвездното пространство, което се е случило съответно през 2012 и 2018 г. Но този вид движение от хелиопаузата също си противоречи с моделите.

Снимка: NASA

Виж още: Кой промени социалните мрежи?