Учените са насочили поглед към Луната като към потенциално хранилище за запазване на застрашена животинска ДНК. Подобно на библейския Ноев ковчег, това амбициозно начинание има за цел да създаде лунно биохранилище - огромен фризер, който би могъл да съхрани генетичния материал на животни и растения, предпазвайки ги от природни бедствия, климатични промени и други земни заплахи.

Идеята, ръководена от изследователката от Националния институт по зоология и консервационна биология на Смитсониън Мери Хагедорн, включва криогенно съхранение на проби от кожа и тъкани на Луната. Уникалната среда на Луната, характеризираща се с ниски температури и липса на геоложка активност, я прави идеално място за дългосрочно съхранение в хладилни помещения.

Съхранявайки ДНК, сперматозоиди, яйцеклетки и семена в този лунен трезор, изследователите се надяват да създадат резервно копие на биоразнообразието на Земята. В случай на глобална катастрофа тези ценни генетични проби могат да бъдат извлечени и използвани за повторно заселване на нашата планета.

Макар че концепцията може да звучи като научна фантастика, научната основа е реална. Криоконсервацията, процесът на запазване на биологичен материал при изключително ниски температури, се използва успешно за съхраняване на различни организми за продължителен период от време.

Предизвикателството се крие в огромните логистични и технологични пречки за изграждане и поддържане на съоръжение на Луната. Учените трябва да се справят с радиационната защита, надеждния транспорт до враждебните лунни райони и въздействието на микрогравитацията върху пробите. Тази програма, която ще продължи десетилетия, ще изисква и международно сътрудничество и значително финансиране.

Едновременно с това архитекти и инженери работят усилено върху проектирането на лунни местообитания, способни да поддържат човешки живот. Тези проекти варират от надуваеми модули до 3D-принтирани структури, изработени от лунен реголит.

Снимка: Unsplash/изображение, генерирано от ИИ

Виж още: Showrunner превръща зрителите в създатели на тв сериали