Полуостров Стад в Норвегия има една от най-опасните крайбрежни ивици в региона. Там се срещат Норвежко и Северно море и бурните води са отнели живота на десетки моряци през последните няколко десетилетия. Това обяснява защо крайбрежната агенция на Норвегия иска да се изкопае "тунел за кораби" за сумата от 272 милиона щатски долара, за да създаде по-сигурно преминаване на търговските плавателни съдове.

Тунелът ще бъде с височина от 46 метра, 36 метра широк и дълъг една миля (1.6 км). Норвежкият парламент е заделил един милиард норвежки крони или около 118 милиона щатски долара за проекта "Национален план за транспорта за 2014-2023". Строителството се очаква да започне най-рано през 2018 г.

От крайбрежната администрация на Норвегия смятат, че ще трябва да бъдат взривени приблизително 7.5 милиона тона скали, които след това да бъдат премахнати, което може да отнеме до четири години.

Корабите ще осъществяват достъп до тунела от север в Селе, с южен достъп чрез Молдфйорд. Това е мястото, където полуостров Стад е най-тесен. Настоящото предложение за тунела включва и мост в близост до южния достъп, така че пешеходците да могат да виждат корабите, които преминават.

Ако идеята за корабен тунел ви звучи леко абсурдно, това е така, защото никой досега не е правил подобно нещо. Вижте и видеото, което показва как ще се случва всичко.