Microsoft получи зелена светлина за нов патент, който позволява на компанията да съживи мъртви хора, превръщайки техните цифрови и реални отпечатъци в чат ботове с изкуствен интелект.

Според патента, който е подаден на 1 декември 2020 г., технологията позволява на Microsoft да събира „изображения, гласови данни, публикации в социалните медии, електронни съобщения и повече лична информация“, за да създаде цифров профил на някого, с когото да изгради чат бот. Докато най-очевидното приложение е „да се направи чатбот, като се използва личната информация на починали хора“, патентът отбелязва, че той също може да „съответства на минало или настоящо лице (или негова версия), като приятел, роднина, познат, знаменитост, измислен герой, историческа фигура, произволен обект и т.н.“. Технологията може дори да се използва за създаване на AI чат бот на починалия.

По-нататък в патента се казва, че „живите потребители могат да обучат цифров заместител в случай на тяхната смърт“. Ако това се осъществи, Microsoft ще позволи на хората да живеят вечно в киберпространството.

Това би трябвало да звучи веднага познато на всеки почитател на киберпънка, дистопиите и научната фантастика. Патентът има сравнения с епизод от втория сезон на Black Mirror, озаглавен Be Right Back. Епизодът проследява Марта Пауъл (Хейли Атуел), която решава да реанимира гаджето си Аш Стармър (Домнал Глийсън) като изкуствен интелект, за да продължи да разговаря с него, след като той загива в автомобилна катастрофа. Заблудата продължава толкова дълго, че по-късно в епизода тя завършва с това, че Марта конструира синтетичен андроид, за да пресъздаде (и да въплъти отново) подобието и маниерите на Аш. Марта накрая скрива андроида на тавана от детето им.

Този патент също напомня на новата игра Cyberpunk 2077 на CD Projekt Red, тъй като подобна съдба се случва с легендарния рокер Джони Силвърхенд, чието съзнание е качено в облака, така че той по същество живее завинаги в киберпространството.

Снимка: Pikrepo

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса

 

Тагове: