Смятало се е, че последният тасманийски вълк, по-известен като тилацин или тасманийски тигър, е починал в зоологическа градина през 1936 г., като е станал жертва на невежество и липса на грижи от страна на своите стопани.

Двуутробното месоядно животно, което някога било разпространено из цяла Австралия, вече се срещало дори рядко в Тасмания, когато европейските колонизатори пристигнали в началото на 19 век. Загубата на местообитания, заболявания и ловуването драстично намалило популацията му.

Но две надеждни наблюдения на животни, силно наподобяващи на тасманийския вълк, дават на учените надежда, че в края на краищата видът може и да не е изчезнал. И ако те наистина са тасманийски вълци, то са се били скрили - не в Тасмания, а в Северен Куинсланд, Австралия.

Изследователи от Университета Джеймс Кук на Австралия планират да започнат издирването на оцелелите видове този месец, като се използва капани с камери, разположени на полуостров Кейп Йорк, където са били видени.

Рядко ни се случва да имаме история с щастлив край когато става въпрос за изчезнал или застрашен вид. Да се надяваме, че тази наистина ще завърши благоприятно.