Досегашните разбирания за възникването на комплексния живот на планетата ни считат, че това се е случило преди около 1.75 милиарда години. Ново проучване обаче твърди, че е възможно такъв живот да е съществувал на по-ранен период, след което да е еволюирал и изчезнал, преди да се появи отново.

Теорията е дело на група учени от Университета на Вашингтон, които я базират на стойностите на изотопите в елемента селен в седиментни скали, което подсказва за по-високи нива на кислород в земната атмосфера между 2 и 2.4 милиарда години, пише IFL Science. На базата на това учените считат, че е възможно на по-ранен етап да е имало благоприятни за комплексен живот условия.

Досега се смяташе, че количествата кислород постепенно са минали през никакви, малко и много, но изследването твърди, че преди "никакви" също е имало увеличение, което по-късно е изчезнало.

"Има фосилни доказателства за сложни клетки, датиращи отпреди 1.75 милиарда години. Но най-старите фосили не са задължително най-старите, които някога са съществували, защото по принцип шансовете за запазването на фосили са малки", коментират учените.

Произходът на клетката е в основата на произхода на живота, това е една от най-важните стъпки в еволюцията на организмите. Появата на клетката бележи прехода от пребиотична химия към биологичен живот.

Виж още: Женска акула започна да ражда без помощ от мъжкия