Учени от Университета на Лийдс и компанията Avacta разработиха нов метод за изучаване на биологични молекули и процеси, който може да замени традиционните антитела, които се извличат след опити с животни. Новите протеини могат да се свързват с молекулите точно както правят това животинските антитела, така че учените да могат да изследват молекулите максимално подробно.

Нещо повече, новооткритият метод има и други предимства спрямо животинските антитела - протеините са по-малки, по-здрави, произвеждат се по-бързо и са по-специфични, така че да се модифицират за различни приложения и изследвания.

Наречена Affirmer, новата технология е по-гъвкава и по-стабилна. Учените предричат приложения в различни сфери на биологията, биотехнологиите и медицината.

Антителата реагират на всички чужди елементи, които навлязат в животното на молекулно ниво. Животинските клетки произвеждат големи и комплексни протеини, чиято структура помага да се наблюдават външните субстанции като бактерии и вируси и това, какво правят те в животинските клетки.