Наличието на вода в облаците на Юпитер може да подпомогне развитието на живот, подобен на този на Земята, показват нови изследвания. 

Според учените въпреки откритието за подходящи за живот условия в облаците на Венера е малко вероятно колонии от живи микроби да процъфтяват там, което противоречи на предишни изследвания.

Проучването им следва съобщение от миналата година, в което изследователи съобщават, че са открили газ фосфин във високите облаци на Венера - молекула, която се произвежда на Земята от микроби, които живеят в подобна среда без кислород.

Ново изследване, публикувано в списание Nature Astronomy, излива студена вода върху тези твърдения, като отбелязва, че облаците на планетата са съставени главно от сярна киселина, която би унищожила клетъчните структури, поддържащи живота.

Д-р Джон Халсуърт от университета в Белфаст обясни, че ефективната концентрация на водни молекули в облаците на Венера е над 100 пъти по-ниска от необходимото, за да поддържа дори най-устойчивите микроорганизми, познати на Земята.

„Резултатите са почти в дъното на скалата и е не предоставят това, което животът изисква, за да бъде активен“, добави д-р Халсуърт.

Но екипът също така откри, че облаците на Юпитер "всъщност имат правилната комбинация от температура и водна активност, за да поддържат активен живот". Той добавя:

"Абсолютно не бяхме очаквали това."

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера