Обединени арабски емирства стават последната страна, която ще подпише споразумение с NASA за сътрудничество в областта на човешките космически полети. Администраторът на NASA Джим Бриджитън обяви в Twitter съвместното писмо за намерение, което беше подписано и от д-р Мохамед Ал Ахбаби, генерален директор на космическата агенция на ОАЕ. Въпреки че няма подробности за споразумението, вероятно космонавтите в ОАЕ ще имат право да участват в екипажи на NASA.

ОАЕ понастоящем е в процес на избор на първата си група космонавти. Тя намали селекцията до девет кандидати, които са в процес на обучение. От тази бройка ще бъдат официално избрани четирима космонавти. Първият космонавт от ОАЕ ще пътува до Международната космическа станция през април 2019 г. Космическата агенция на ОАЕ вече е сключила сделка с руската космическа агенция Роскосмос за този полет.

NASA и ОАЕ подписаха споразумение за изследване на космическото пространство и въздухоплаването през юни 2016 г. Новото съвместно писмо подчертава космическите полети на хора заедно с други цели за изследването на Космоса. Като се има предвид, че NASA трябва да извърви дълъг път, преди да си възвърне способността да изпраща самостоятелно собствени космонавти заради закъсненията в програмите както на SpaceX, така и на Boeing, всичко това е теоретично в момента. Но амбицията на малката близкоизточна държава обаче е съвсем реална.