Новите сателити на NASA за наблюдение на климата, които SpaceX изпратиха в орбита през май, са почти готови за работа. Целта на двойката сателити Gravity Recovery & Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) е да следят ледовете, атмосферата и нивото на океаните на Земята.

На 13 юни за пръв път космическите апарати включиха лазерите си, за да се открият един друг. Тези лазери ще държат двата сателита свързани, докато обикалят около Земята, следейки климатичните промени, намиращи се между тях.

Събраните данни от тази мисия ще бъдат от изключително голяма полза на учените. Благодарения на информацията, с която ще ни дари GRACE-FO, ще можем да разберем защо и колко точно се изтъняват ледовете и се вдига морското равнище. Дори ще може да бъде направен мониторинг на магмения поток под земята.

Предшествениците на тези сателити GRACE (без FO) са използвали същата техника, само че са били оборудвани само с уред за измерване на микровълни. GRACE-FO обаче освен с такава система, разполагат и с лазерен интерферометър (LRI), благодарение на който измерванията ще са много по-точни.

LRI е изключително сложна и прецизна технология

Кирк Маккензи от Лабораторията за реактивно движение на NASA казва: „LRI е страхотен уред за точни мерки в Космоса. Това е първият лазерен интерферометър в космически кораб. Близо десетилетие по него работиха NASA и екип от учени, спонсорирани от Германия“.

Лазерите на единия сателит трябва да са насочени към участък, голям колкото монета, намиращ се на другия сателит. Двата космически апарата са на разстояние от 221 километра един от друг и обикалят около Земята със скорост от 26 хил. км/ч. Тези факти може би ви помагат да разберете за колко сложна технология става въпрос.

Космическата агенция споделя, че тестът, проведен на 13 юни, е минал успешно и показва, че LRI уредите работят както трябва. Сателитите са се свързали от първия път и дори са успели да изпратят първите придобити данни до екипа на Земята.

През следващите няколко седмици и месеци учените ще наблюдават дали сателитите си вършат правилно работата. Освен това искат да бъдат сигурни, че информацията, която GRACE-FO им изпращат, е напълно разбираема.