Една от най-забележителните особености във външността на хората и животните се явява хетерохромията – очите с два различни цвята.
Както е известно, цветът на очите се определя от концентрацията на пигмента меланин. Ако в ирисите се наблюдава свръхколичество или недостатък от него, то очите може да имат различен оттенък. Съществуват само три цвята, които в различни пропорции съставляват цвета на ириса – син, жълт и кафяв. По различни причини хетерохромията възниква само в 10 от 1000 човека, като е по-честа сред жените, отколкото сред мъжете, макар че засега все още няма научно обяснение за връзката между появата на това явление и пола.

При животните хетерохромията е далеч по-често срещана, отколкото при хората, като обикновено довежда до синя окраска на едно от очите. При всички случаи различният цвят на очите не води до някакви отклонения и проблеми в зрението - единственият проблем, поне за хората, е какъв точно цвят ще изберат за официалните си документи, където се изисква споменаване цвета на очите.

Тагове: