NASA оповести вълнуващото си откритие, за което намекна по-рано тази седмица и то е свързано с Енцелад - спътника на Сатурн, който може да има условия за чужд живот, пише The Verge.

Хидротермалата активност в океан на Енцелад може да съдържа подходящи условия, в които да се развиват микроби, счита агенцията. Това е косвено доказателство за наличието на хидротермални източници дълбоко под ледената кора на Енцелад.

Откритието е направено благодарение на сондата "Касини", която обикаля около планетата от 2004 г. Енцелад е един от по-малките спътници на Сатурн и има диаметър едва 1/7 от този на Луната. За първи път "Касини" забеляза гейзерите през 2005 г.

От NASA са открили, че водородни молекули се изхвърлят от луната, което подсказва горещи точки в дълбините на океана на планетата.

Водородът е откирт в ледената вода, която периодично “избухва” през кората на Енцелад. Това може да означава, че има специални подводни горещи точки под повърхността на океана, където водата взаимодейства с нагорещените скали. Тези горещи точки могат да бъдат перфектни места за малки организми - бактерии, например.

Тези заключения са на базата на това, че в окените на Земята са открити подобни горещи точки, където живеят дълбоководни организми. Те са известни като хидротермални извори. Там се създават химически реакции, които произвеждат различни видове минерали и материали - включително водород.

Много експерти смятат, че някои от първите форми на живот на нашата планета са се образували точно около тези хидротермални извори.

Докато ние нямаме конкретни индикации за съществуването на микробен живот на Енцелад, откритието на водород увеличава шансовете за такова откритие.

Днешните резултати, публикувани в списание Science, се добавят към нарастващия обем от доказателства, които сочат за обитаемост на тази луна.

Това означава, че на Eнцeлaд има почти вcички елементи, нyжни за заpажданета на живот, но изcледванията заcега не cа откpили оpганизми.

 

Тагове: