Голяма част от „излишната топлина“, съхранявана в субтропичния Северен Атлантик, е в дълбокия океан (под 700 м), показват нови изследвания.

Океаните са абсорбирали около 90% от затоплянето, причинено от хората. Проучването установи, че в субтропичния Северен Атлантик (25°N) 62% от затоплянето от периода 1850 - 2018 г. се задържа в дълбокия океан.

Изследователите от Университета в Ексетър и Университета в Брест изчисляват, че дълбокият океан ще се затопли с още 0.2°C през следващите 50 години.

Затоплянето на океана може да има редица последици, включително покачване на морското равнище, промяна на екосистемите, течения, химичен състав и деоксигениране.

„Със затоплянето на нашата планета е жизненоважно да разберем как излишната топлина, поета от океана, се преразпределя във вътрешността на океана по целия път от повърхността до дъното, и е важно да се вземе предвид дълбокият океан, за да се оцени растежът на „енергийния дисбаланс“ на Земята“, казва д-р Мари-Жозе Месиас от университета в Ексетър.

„Освен откриването, че дълбокият океан задържа голяма част от тази излишна топлина, нашето изследване показва как океанските течения преразпределят топлината към различни региони“, продължава тя. „Открихме, че това преразпределение е ключов двигател на затоплянето в Северния Атлантик.“

Изследователите са проучили системата от течения, известна като Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация (AMOC). AMOC работи като конвейер, пренасяйки топла вода от тропиците на север - където по-студената, гъста вода потъва в дълбокия океан и се разпространява бавно на юг. Констатациите подчертават важността на прехвърлянето на затопляне от AMOC от един регион в друг.

Д-р Месиас посочва, че излишната топлина от океаните в южното полукълбо става важна в Северния Атлантик и сега представлява около една четвърт от излишната топлина.

Изследването използва температурни записи и химически „проследители“ – съединения, чийто състав може да се използва за откриване на минали промени в океана.

Снимка: Marie-Jose Messias

Виж ощеОкеаните започват да губят уникалната си памет