Океаните, които ни заобикалят, се трансформират. Тъй като климатът ни се променя, световните води също се променят, като аномалиите са очевидни не само в температурата на океана, но и в неговата структура, течения и дори неговия цвят.

Докато тези промени се проявяват, обикновено стабилната среда на океана става все по-непредсказуема и непостоянна и по някакъв начин явлението е подобно на загубата на паметта на океана, предполагат учените.

„Паметта на океана, постоянството на океанските условия, е основен източник на предсказуемост в климатичната система извън мащабите на времето“, обясняват изследователите в нова статия, ръководена от първия автор и изследовател на климата Хю Ши от института Фаралон в Петалума, Калифорния.

„Показваме, че паметта на океана, измерена чрез годишното запазване на температурните аномалии на морската повърхност, се очаква да намалява постоянно през следващите десетилетия в голяма част от земното кълбо.“

Екипът изследва температурите на морската повърхност (SST) в плиткия горен слой на океана, наречен смесен слой на горния океан (MLD).

Въпреки относителната плиткост на MLD – простиращ се само до дълбочина от около 50 метра надолу от повърхността на океана – този горен слой вода проявява много постоянство във времето по отношение на топлинната инерция, особено в сравнение с вариациите, наблюдавани в атмосферата по-горе.

В бъдеще обаче моделирането предполага, че този ефект на „памет“ на топлинната инерция в горния океан ще намалее в световен мащаб през останалата част от века, като през следващите десетилетия се прогнозират драматично по-големи вариации в температурата.

„Открихме този феномен, като изследвахме сходството в температурата на повърхността на океана от една година на следващата като прост показател за паметта на океана“, обяснява Хю.

Според изследователите ефектите на плитчини в MLD ще въведат по-високи нива на смесване на вода в горния океан, като на практика това изтънява горния слой. Очаква се това да намали капацитета на океана за топлинна инерция, което ще направи горната част на океана по-податлива на случайни температурни аномалии.

Какво точно означава това за морската природа, не е ясно, но изследователите отбелязват, че „вероятно са последващи въздействия върху популациите“, въпреки че се очаква някои видове да се справят по-добре от други по отношение на адаптацията.

От друга страна, спадът на паметта на океана се очаква да затрудни значително учените при прогнозирането на предстоящата динамика на океана, намалявайки прогнозното време за изпълнение за всички видове сценарии, свързани с SST. Това ще попречи на способността ни да предвиждаме мусони, морски горещи вълни (MHWs) и периоди на екстремно време наред с други неща.

Тъй като се смята, че екстремните метеорологични условия ще зачестяват в бъдеще, необходимостта ни да прогнозираме точно измервания за неща като температура на океана, нива на валежи и атмосферни аномалии става само по-важна – но ако океанът загуби паметта си, рискуваме да вървим по другия път, казват изследователите.

Снимка: Jordan Steranka/Unsplash

Виж още: Притеснителна промяна във водния цикъл на планетата може да доведе до могъщи бури