Екстремните промени във времето отвъд океана (конкретно в Тексас и Калифорния) вече водят до чести прекъсвания в енергозахранването, което сочи към факта, че съществуващите енергийни инфраструктури не могат да се справят със зачестилите бедствия. Предишни изследвания показват, че атомните централи не са изключение в това отношение и жегите правят охлаждането им още по-трудна задача. Наскоро се появи по-подробен анализ, който показва, че не само температурата им вреди, а и останалите аномалии в климата.

Да, жегата си остава една от преките заплахи, тъй като високите температури затоплят, а и изпаряват водата във водните басейни, които биха могли да бъдат използвани за охлаждане. Само че това ново изследване насочва вниманието към ураганите и тайфуните, които са се превърнали в основната причина за прекъсване дейността на ядрените реактори, поне в Северна Америка и Южна/Източна Азия. Калкулациите показват, че работата на атомните централи бива възпрепятствана ОСЕМ пъти по-често в наши дни, отколкото през 90-те. Анализаторите предричат, че глобалният ядрен флот ще загуби 1.4%, или 36 Twh, от производството си на енергия през следващите 40 години и 2.4%, или 61 Twh, до 2081–2100 година.


Природни бедствия

Авторът анализира публично достъпна база данни от Международната агенция по атомна енергия и отбелязва пълните и частични нарушения в дейността на всички 408 активни реактора по света, породени от промени в климата. Непланираните прекъсвания в захранването се документират много стриктно и наличието на тази информация прави възможно проследяването им през последните 30 години. Изследователят се позовава на дори по-подробна статистика за изминалото десетилетие и така съставя един от първите анализи относно това, кои видове климатични явления са оказали най-голямо влияние върху ядрената енергия. Макар глобалното затопляне да не е директно посочено като виновник за тези затруднения, нарасналият брой аварии със сигурност се дължат на повечето аномалии във времето.

Явленията са разделени на два типа – термични (топлина, суша и пожари) и бури (урагани, тайфуни, светкавици и наводнения). В случаите на жега и суша основният проблем е липсата на достатъчно студена вода (или изобщо вода), която служи за охлаждане на реакторите. Има обаче и редица прекъсвания поради екологични реакции на по-топлото време. Такъв е случаят с нарасналата популация на медузи, която води до блокиране на всмукателните тръби на някои реактори.

Бурите и пожарите предизвикват куп други неудобства – индустриални щети, превантивни изключвания, опериране с ограничен капацитет и евакуация на служителите. В периода от 2010 до 2019 водещата причина за нарушаване на обичайната дейност в повечето части на света са били ураганите и тайфуните освен в Западна Европа (и по-точно Франция), където високите температури са големият виновник. Това са най-често срещаните причини, но данните сочат, че най-дълги прекъсвания и най-много загубена енергия предизвикват сушите.

Авторът изчислява, че средно спиранията са скочили от 0.2 на година през 90-те, до 1.5 в периода 2010–2019. Една от другите промени е, че за всяко почакване с 1 градус по Целзий в средната температура енергийната продукция е спадала с по 0.5% в световен мащаб. Анализът продължава с това, че прекъсванията, свързани с климата, са генералният проблем при производството на ядрена енергия. Останалите възможни причини за нарушената работа са се увеличили само с 50% за същия период. Поглеждайки към бъдещето, изследователят изказва мнение, че ако не бъдат взети мерки, този проблем ще продължи да се задълбочава до края на века.

Засега изследванията по тези тема са твърде малко, но все пак се правят опити ядрените централи да бъдат пригодени към климатичните промени. Наскоро Министерството на енергетиката на САЩ инвестира в проект, който има за цел да намали количеството вода, нужно за охлаждане на един реактор. Има и други решения, за които се спекулира, но заради самата природа на атомните съоръжения и опасността, която носят със себе си, имплементирането на нови технологии се случва по-бавно, отколкото в други сектори.

Снимки: Unsplash

Вижте още: Русия предлага да построи атомна електроцентрала на Марс