От първото представяне на куклата през 1959 г. Барби е опитала почти всички професии, за които можете да се сетите, както и някои, за които не бихте предположили (касиерка в заведение за бързо хранене например).

Едно от професионалните начинания на момичешкия идол, което предизвика интернет сензация, е описано в илюстрираната книга "Мога да стана компютърен инженер". Както може би се досещате от заглавието, в историята Барби открива света на технологиите, където обаче се справя пословично зле и постоянно разчита на помощта на двама далеч по-опитни от нея мъже. Сексистките тонове и повърхностното технологично познание, вложени в създаването на книгата, провокираха онлайн инициатива за коригиране на съдържанието й. Сайтът FeministHackerBarbie разполага с всички страници от оригиналното издание и позволява на потребителите да коригират текста както намерят за добре.

Докато интернет потребителите се стремят да еманципират Барби, нейният създател продължава да защитава неестествените телесни пропорции на куклата.