Много хора си позволяват да изрисуват нещо по тялото си през лятото – най-често прибягвайки до уличните артисти, които рисуват с хена и правят доста реалистични татуировки, които обаче изчезват след няколко измивания. Но сега FDA твърдят, че временните татуси носят същите рискове като постоянните и могат да причинят сериозни реакции в организма.

 

Доктор Линда Катц, директор в отдела за Козметика и Цветове във FDA, твърди, че само защото една татуировка е изрисувана със хена, не означава, че е безопасна. Страничните ефекти могат да включат зачервяване, мехури, лишеи, загуба на пигментация, повишена чувствителност към слънчева светлина, както и дълготрайни следи и белези по кожата. При някои хора това става веднага, а при други след няколко седмици.

 

Докато истинската хена – червеникаво-кафявата боя, създавана от тропически растения – не вреди по никакъв начин на кожата и се ползва от хиляди години, днешните временни татуировки се рисуват с така наречената „черна хена“, която всъщност е боя за коса, или смес от истинска хена и други съставки, които целят да направят татуировката по-издръжлива. Те често включват фениленедиамин – вещество, което по закон не трябва да се слага в лекарства, прилагани на кожата.