Към 2030 г. до голяма степен човечеството ще знае какво го очаква, що се отнася до измененията в климата. Нов доклад изследва борбата за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса спрямо нивата отпреди Индустриалната революция.

Докладът е изготвен от Междуправителствения панел по промените на климата, който показва как ще изглежда един свят, по-топъл с 1.5 градуса в сравнение със света, по-топъл с 2 градуса, закрепен в Парижкото споразумение. Според учените първият вариант е много по-приемлив, но за да го постигнем, трябва да свършим много работа за кратко време.

Без изненада, най-засегнати ще бъдат най-бедните региони.

В доклада подробно се описва полезното влияние върху климата на Земята, здравето на хората и екосистемите, ако световните лидери успеят в бъдеще да ограничат с половин степен предизвиканото от човека затопляне. Учените прогнозират, че ако това се случи, от недостиг на вода ще страдат двойно по-малко хора, отколкото сега, ще има по-малко смъртни случаи и болести заради топлина, смог и различни инфекции, както и ще има значително по-малко горещи вълни, проливни дъждове и суша.

„За някои хора без съмнение това е въпрос на живот или смърт“, каза Натали Маховолд от университета „Корнел“, която е един от авторите на доклада.

През 2015 г., когато бе подписан историческият Парижки договор за климата, беше определена двойна цел –2 градуса по Целзий и по-високата цел от 1.5 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. Целта от 1.5 градуса беше по настояване на уязвимите страни, които нарекоха целта от 2 градуса „смъртна присъда“.