Изследователите все още правят нови открития за центъра на Земята. Екип от Австралийския национален университет (ANU) откри доказателства за нов слой на планетата, разположен във вътрешното ядро. Това „най-вътрешно вътрешно ядро“ е топка от желязо-никелова сплав, която, както обяснява професор Хрвойе Ткалчич, е „вкаменен запис“ на древната история на Земята.

Досега науката разпознаваше само четири слоя (кора, мантия, външно ядро и вътрешно ядро).

Учените са открили „скритото“ ядро, като са изучавали сеизмични вълни, които са пътували напред-назад по целия диаметър на Земята до пет пъти – предишни проучвания са разглеждали само единични отскоци. Вълните на земетресението достигат места близо до центъра под ъгли, които предполагаха различна кристална структура вътре в най-вътрешния слой. На практика сплавта изкривява времето за пътуване на вълните, докато преминават през тях.

Констатациите отварят нови начини за изследване на вътрешното ядро според учените. Екипът също вярва, че най-вътрешното вътрешно ядро подсказва за голямо събитие в миналото на Земята, което е имало „значително“ въздействие върху сърцето на планетата. Както обясняват изследователите пред The Washington Post, това също може да помогне да се обясни формирането на магнитното поле на Земята. Полето играе основна роля в поддържането на живота, тъй като предпазва Земята от вредна радиация и не позволява водата да се носи в Космоса.

Тези прозрения могат да помогнат при проучвания на други светове. Смята се, че Марс е безплодна планета, защото е загубил магнитното си поле преди около четири милиарда години, оставайки без защита срещу слънчевите ветрове и прашните бури, които са отнесли атмосферата и океаните. Междувременно ловците на екзопланети могат да използват знанието за търсене на обитаеми светове. Наличието на подобна на Земята основна структура не е гарантирано, че показва свят, където животът може да оцелее, но може да играе роля в стесняването на кандидат-планетите за това.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мистериозни образувания с размерите на континенти под Земята стряскат учените