Астероидът 2023 BU профуча покрай Земята в четвъртък вечерта (26 януари) за радост на любителите астрономи по целия свят. За наблюдателите на небето без достъп до телескоп или тези, чиято видимост е била затруднена от лошото време, базираният в Италия Virtual Telescope Project беше на линия, за да наблюдава събитието и да предава всичко на живо.

Virtual Telescope Project е роботизиран телескоп, управляван от италианския астроном любител Джанлука Маси близо до Рим, Италия. Докато 2023 BU се устремяваше към Земята, телескопът успя да проследи скалата през пролука в облаците, докато беше на около 22 000 километра от най-близката точка на земната повърхност (приблизително надморската височина на GPS навигационното сателитно съзвездие) и 37 000 километра от виртуалния телескоп.

Маси, който сподели едночасово уеб предаване на наблюденията на уебсайта на виртуалния телескоп, обаче не успя да улови най-близкия подход, тъй като облаците се вдигнаха. Независимо от това проектът за виртуален телескоп успя да разгледа добре скалата с размерите на автомобил.

Астероидът премина над южния край на Южна Америка в 19:27 ч. в четвъртък, 26 януари, на разстояние само 3600 километра в най-близката си точка до повърхността на Земята.

Този близък подход прави 2023 BU четвъртия най-близък астероид, наблюдаван някога от Земята, с изключение на няколко космически скали, които бяха открити съвсем малко преди да навлязат в земната атмосфера.

С размери от само 3.5 до 8.5 метра 2023 BU не представлява опасност за планетата. Ако траекториите на двете тела се бяха пресекли, астероидът щеше да изгори предимно в атмосферата, като само малки фрагменти вероятно биха паднали на земята като метеорити. Във видеоклиповете и изображенията, споделени от Маси, астероидът се вижда като малка ярка точка в центъра на кадъра, докато по-дългите и по-ярки линии са околните звезди. В действителност, разбира се, астероидът се движеше спрямо Земята със скорост 33 800 км/ч. Докато компютризираният телескоп на Маси проследяваше позицията му, скалата изглеждаше неподвижна на изображенията, а устройството изобразява звездите като тези движещи се ивици.

Гравитационният удар, който 2023 BU получи по време на срещата си със Земята, ще промени формата на орбитата му около Слънцето. Преди това космическата скала следваше доста кръгова орбита, завършвайки една обиколка около Слънцето за 359 дни. Отсега нататък BU 2023 ще пътува през вътрешната Слънчева система по по-елипсовиден път, като достига на половината път към Марс в най-отдалечената точка на орбитата си. Тази промяна ще добави 66 дни към орбиталния период на BU 2023.

Астероидът е открит от известния базиран в Крим астроном и астрофотограф Генадий Борисов: същия човек, който през 2018 г. откри първата междузвездна комета, която сега носи неговото име „Борисов“.

Снимка: Virtual Telescope Project

Виж още: Учени предупредиха за гигантски астероид, който е почти невъзможен за унищожение