Геолозите са успели да разберат нещо ново за планетата, върху която живеем, и са установили времето, когато непрекъснатите дъждове в продължение на милиони години са помогнали за зараждането на живота по цялото земно кълбо.

Ако си спомним за времето на Пангея (преди 200 - 300 милиона години) - суперконтинента, съставен от всички земни маси по света, планетата е била съвсем различна. Толкова различна, че учените смятат, че е имало период, в който е валяло в продължение на един до два милиона години.

През 70-те и 80-те години на миналия век геолозите откриват необичайни слоеве, отложени в някои от древните скали, които датират отпреди около 232 - 234 милиона години. Една група изследователи, работеща в източните Алпи, изследва слой от силикатни утайки, отложени в карбонат, докато екип в Обединеното кралство проучва слой от сива скала, открит във вътрешността на известния червен камък, намерен в района.

Тези две открития, както и други по света водят до подобно заключение - в един момент Земята е имала доста дълъг период на суша, след което е започнало да вали. Геолозите успяха да заключат, че в началото на епохата на динозаврите е имало необичайно влажен период.

Този период станал известен като Карнийско плувиално събитие - или Карнийски плувиален епизод - и призовал за по-добро разбиране на въпроса защо е започнало да вали толкова дълго. Смята се, че причината се дължи на огромно повишаване на влажността, което може да е настъпило вследствие на масивно вулканично изригване на голямата магмена провинция Врангелия. Това би довело до рязък скок в глобалното затопляне, което впоследствие е загряло океаните и е предизвикало повече влага във въздуха.

Едно проучване, публикувано в Journal of the Geological Society, показва, че този влажен период е бил особено подходящ за динозаврите, които не са изчезнали. Той им е позволил да се диверсифицират след хаотичен период, в който е имало постоянни вулканични изригвания. Изследователите пишат: "След широкото измиране на растенията и ключовите тревопасни животни на сушата динозаврите изглежда са били основните бенефициенти във времето на възстановяване, като бързо са разширили разнообразието си, екологичното си въздействие (относително изобилие) и регионалното си разпространение, от Южна Америка първоначално до всички континенти.

"Това може би е било едно от най-важните събития в историята на живота от гледна точка на ролята му да позволи не само "ерата на динозаврите", но и произхода на повечето ключови кладове, които формират съвременната фауна на сухоземните тетраподи, а именно лизамфибиите, костенурките, крокодилите, гущерите и бозайниците."

Снимка: Unsplash

Виж още: HONOR Magic6 Pro: новата магия (РЕВЮ)