По всичко личи, че археолози са се натъкнали на второ поселище на викинги на територията на Северна Америка, което ще бъде изследвано в предстоящ документален филм на име Vikings Unearthed. Откритието е било направено при разглеждането на снимки от сателити, разположени в околоземна орбита, на които учените са успели да идентифицират останки от поселище.

Засега точното местоположение все още се пази в тайна, но е ясно, че находката се намира някъде в южната част на остров Нюфаундленд, който е най-големият канадски остров по източното крайбрежие на страната, в северозападната част на Атлантическия океан. Всичко започнало с откриването на непозната, но очевидно изградена от хора структура на острова, след което екип археолози начело със Сара Парак започнали изследване и стигнали до заключението, че това може да бъде едва второто открито поселище на викинги в Северна Америка. Сред откритите знаци на цивилизован живот са останки от дървени постройки и експлоатирано находище на желязо.

Ако се окаже достоверно, това откритие ще бъде голям научен пробив и първата важна крачка напред, откакто първите следи от посещение на викинги в Америка бяха открити през 60-те години на миналия век.

Виж още: Технология за смесена реалност пренася Марс на Земята

Тагове: