Как ли би изглеждала една разходка по повърхността на Марс? Група учени от NASA се опитват да дадат отговор именно на този въпрос, разработвайки нова система за т.нар. смесена реалност, която да ни даде възможност да усетим иначе непостижими изживявания.

В основата си проектът Destination: Mars представлява интерактивно изложение, което пренася хората на кратка разходка по Червената планета с помощта на технология на NASA и на AR шлема Microsoft HoloLens. "Смесена реалност" означава, че виртуални елементи се комбинират с реалната среда, в която се намира потребителят, и така се сздава свят, в който виртуални и реални обекти могат да взаимодействат помежду си.

Destination: Mars ще заработи това лято в космическия център "Кенеди" в щата Флорида и гостите ще могат да "посетят" няколко района на Марс, пресъздадени благодарение на снимки от роувъра Curiosity, който кацна на планетата през август 2012 г. Гид на тази космическа екскурзия ще бъде самият Бъз Олдрин, който пък ходи по лунната повърхност през 1969 г.

Виж още: Космосът мирише на препечена пържола, твърди Скот Кели

Тагове: