Група астрономи от Университета на Калифорния в Санта Круз направи много важно откритие - учените се натъкнаха на солидни доказателства за съществуването на водни облаци отвъд пределите на нашата Слънчева система.

Подобна находка става за пръв път в историята, а облаците са открити около звездата WISE 0855, която се намира на относително близкото разстояние от 7.2 светлинни години. Тя представлява т.нар. кафяво джудже, което е изградено преди всичко от газ и звезден прах. Подобни образувания възникват при гравитационния колапс на звезден прах и газ.

Откритието е направено с изследване на инфрачервения спектър, за да бъдат намерени следи от абсорбиране на вода около звездата, която иначе е доста тъмна и е невъзможно да бъде изследвана с други похвати. WISE 0855 има идеалната температура за формирането на вода или облаци с водни капки. Тя е открита през 2014 г. и има около пет пъти по-голяма маса от тази на Юпитер. Температурата ѝ е около 250 келвина, което я прави едно от най-студените подобни кафяви джуджета извън Слънчевата система.

Приликите на WISE 0855 с Юпитер ще помогнат на учените да разберат по-добре подобни студени обекти в открития Космос, прогнозира Engadget.

Виж още: Астрономи откриха нов вид черни дупки