Нобеловата награда за литература няма да бъде връчена тази година след обвиненията за сексуално насилие и други проблеми в Шведската академия, която избира победителите, предава Bloomberg.

От академията обявиха, че призът за 2018 г. ще бъде връчен през 2019 г.

Причината е, че доверието на обществото в организацията е спаднало значително. Това се дължи на обвиненията в сексуален тормоз срещу съпруга на Катарина Фростенсон, която е член на академията.

Разкритията бяха направени миналия ноември, като чрез гласуване Фростенсон беше оставена на поста си. Това обаче не се хареса на всички членове и трима от тях подадоха оставка в знак на протест.

"Смятаме, че е необходимо да отделим време за възстановяване на общественото доверие в академията, преди да бъде обявен следващият лауреат“, коментира Андерш Олсън, секретар на академията. По думите му тя действа „с уважение към предишните и бъдещите литературни лауреати, към Нобеловата фондация и към цялото общество“.

Това ще бъде първият път от военната 1943 г., откакто наградата няма да бъде връчена.

Нобеловата награда за литература е сред 5-те Нобелови награди, учредени през 1895 г., съгласно завещанието на Алфред Нобел.

Тя се връчва ежегодно на жив писател или поет, от която и да е страна, създал „в областта на литература най-забележителния труд с висши идеали“. Наградата се присъжда с решението на петчленен Нобелов комитет за литература към Шведската академия, която обявява името на избрания лауреат в началото на октомври.