През ноември 2020 г. неочаквана вълна издига самотен буй край бреговете на Британска Колумбия на височина 17.6 метра.

Четириетажната водна стена е окончателно потвърдена през февруари 2022 г. като най-екстремната необичайна вълна, регистрирана някога по това време. Смята се, че подобно изключително събитие се случва само веднъж на 1300 години. И ако буят не е бил отнесен, може би никога нямаше да разберем, че то дори се е случило.

В продължение на векове вълните убийци са били смятани само за морски фолклор. Едва през 1995 г. митът става факт. В първия ден на новата година вълна с височина почти 26 метра внезапно се удря в платформа за сондиране на нефт на около 160 километра от брега на Норвегия.

По онова време така наречената вълна на Дройпнер не отговаря на всички предишни модели, които учените бяха съставили.

Оттогава насам са регистрирани още десетки вълни (някои от тях дори в езера) и макар че тази, която се появи край Уклулет, остров Ванкувър, не беше най-високата, относителният ѝ размер в сравнение с вълните наоколо беше безпрецедентен.

Учените определят като "вълна убиец" всяка вълна, която е повече от два пъти по-висока от заобикалящите я вълни. Вълната на Дройпнер например е била висока 25.6 метра, докато съседните ѝ вълни са били високи само 12 метра.

За сравнение вълната Уклулет е била почти три пъти по-голяма от своите събратя.

"Пропорционално, вълната Уклулет вероятно е най-екстремната вълна, регистрирана някога", обяснява физикът Йоханес Гембрих от Университета на Виктория в 2022 г. "Само няколко подобни вълни при високи състояния на морето са наблюдавани директно с такъв мащаб."

Днес изследователите все още се опитват да разберат как се образуват вълните убийци, за да можем по-добре да предвидим кога ще се появят. Това включва измерване на вълните в реално време, а също така и провеждане на модели за начина, по който те се надигат от вятъра.

Буят, който улови вълната в Уклулет, беше поставен в морето заедно с десетки други от изследователски институт, наречен MarineLabs, в опит да се научи повече за опасностите в дълбочина.

Дори когато се появяват опасни вълни далеч от брега, те все още могат да разрушат морски инсталации, вятърни паркове или нефтени платформи. Ако са достатъчно големи, те дори могат да изложат на риск живота на плажуващите.

За щастие, нито Уклулет, нито Дройпнер вълните са причинили сериозни щети или са отнели човешки живот, но има и други опасни вълни. Например за някои кораби, изчезнали през 70-те години на миналия век, сега се смята, че са били потопени от внезапно надигнали се вълни.

За съжаление според едно проучване от 2020 г. височината на вълните в северната част на Тихия океан ще се увеличава с изменението на климата, което предполага, че вълната от Уклулет може да не задържи рекорда си толкова дълго, колкото предполагат сегашните ни прогнози.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица

Тагове: