Инженерите от Северозападния университет в САЩ създадоха мощна камера, която може да вижда през твърди и непрозрачни обекти като мъгла, ъгли и дори човешка плът и кости - устройство, което изглежда извадено от най-смелите идеи на научната фантастика.

Камерата разчита на система за улавяне на светлина, наречена „синтетична холография с дължина на вълната“, според съобщение за пресата на Northwestern Engineering. То работи, като разпръсква лазерна светлина върху скрити обекти, след което я връща обратно към камерата, където AI реконструира сигналите, за да покаже скрития обект.

Документ за констатациите на изследователите е публикуван в прочутото списание Nature. Тъй като методът на холографията позволява на учените да виждат бързо движещи се обекти като коли, преминаващи през бързи завои, или дори туптящо човешко сърце, той може да се използва в навигационни системи за ранно предупреждение за автомобили или за неинвазивни медицински изображения.

„Нашата технология ще въведе нова вълна от възможности за изображения“, казва в съобщението Флориан Уиломицер, асистент в Инженерното училище „Маккормик“ и водещ автор на изследването. Той добави, че методът на камерата „може да се приложи към радиовълни за изследване на Космоса или подводно акустично изображение“.

Технологията все още е в етап на прототип. Въпреки това ранните резултати показват обещаващи доказателства и могат да помогнат за предотвратяване на автомобилни произшествия в бъдеще, докато самоуправляващите се превозни средства стават все по-широко използвани.

„Може да се приложи в много области“, казва Уиломицер, „и ние само докоснахме повърхността“.

Снимка: Florian Willomitzer/Northwestern University

Виж още: Обвиняват Neuralink на Мъск в брутални опити с маймуни