3D принтирането на най-различни продукти набира скорост и изглежда, че скоро няма да има нещо, което да не може да се създаде така. Сега към списъка можем да добавим и имплант на 75% от човешки череп, създаден именно така – чрез 3D   принтер. Именно това се случи миналата седмица и спаси човешки живот. Черепът-имплант е бил одобрен от FDA, а операцията е извършена на 4-ти март.

 

Продуктът е изработен от термопластично вещество на име полиетеркетонкетон (PEKK) - материал, който загрят на определена температура може да се моделира в желаната форма, а после след охлаждане се втвърдява отново. За разлика от обикновените пластмаси, този тип термопластика не се разтапя. Процесът за създаването на импланта е започнал с цифрово сканиране, което да се използва като модел – в случая за това е послужил ядрено-магнитен резонанс, направен на черепа на пациента. След това слой по слой, 3D принтерът е отпечатал черепния имплант.

 

Принтираната версия почти не се различава от истински човешки череп. Имплантът се създаден от компания на име Oxford Performance Materials, намираща се в Кънектикът. Подобна операция с 3D принтиран имплант се прави за първи път, но компанията се надява да разшири продукцията си достатъчно, за да започне да предлага импланти-заместители за всяка кост в човешкото тяло.