Докато часовникът отмерва времето до историческото стартиране на мисията Europa Clipper на НАСА за изследване на мистериозната замръзнала луна на Юпитер - пътешествие с дължина 3.8 милиарда километра, което ще отнеме пет години и половина, - сега е идеалният момент да потопим съзнанието си във видения за този обещаващ живот спътник и неговата известна планета - газов гигант.

Със своя състав от силикатни скали, обвити във водно-ледена кора, Европа е шестата по големина луна в нашата Слънчева система и отдавна се предполага, че нейните соленоводни океани под безплодната замръзнала повърхност потенциално могат да приютят някаква форма на живот.

Холивудските научнофантастични филми отдавна се интересуват от Юпитер и особено от мразовитата луна Европа като място, подходящо за образуване на биологични съединения, така че тя естествено е била дестинация в няколко добри филма.

Jupiter Ascending

Макар да не се фокусира пряко върху газовия гигант Юпитер или неговата луна Европа, Jupiter Ascending от 2015 г. е интересен научнофантастичен филм от 2015 г., режисиран от Уашовски от трилогията „Матрицата“ с участието на Чанинг Тейтъм и Мила Кунис.

Тейтъм изглежда неловко в ролята на генетичен инженер на име Кейн, докато Кунис се справя най-добре с ролята на Юпитер Джоунс, земна домакиня със съдба на галактическа кралица. Еди Редмейн играе злодея Балем Абрасакс, безмилостен аристократ, който владее огромна рафинерия, разположена в Голямото червено петно на Юпитер. Филмът е визуално завладяващ, често леко объркващ, но съдържащ някои впечатляващи сцени.

Europa Report

Europa Report, амбициозен филм от 2013 г., режисиран от Себастиан Кордеро, претърпя голям финансов провал, но въпреки това съдържа някои интригуващи сцени и истински ужас в разказа си за първия полет на екипаж до луната на Юпитер Европа.

Когато по-ранни сонди показват, че на четвъртата по големина луна на Юпитер се появява скрит океан с едноклетъчен извънземен живот, екипаж от шестима астронавти е изпратен на изследователско пътуване до Европа, което в крайна сметка се обърква ужасно. Изпълнен със завладяваща научна информация и напрегнати моменти, това е едно нискобюджетно начинание, което си заслужава да се гледа и е идеалното начало за мисията Europa Clipper.

2010: The Year We Make Contact

„Всички тези светове са твои с изключение на Европа.“ Така гласи предупреждението, получено от някакъв извънземен разум в края на 2010: The Year We Make Contact - недооцененото продължение на 2001: A Space Odyssey на Стенли Кубрик.

Адаптиран по романа на Артър К. Кларк 2010: Odyssey Two и с участието на Рой Шайдер, Хелън Мирън и Джон Литгоу, филмът на режисьора Питър Хаям от 1984 г. се фокусира върху съвместна американско-руска мисия до Юпитеровата система. Целта им е да научат съдбата на космическия кораб Discovery, изпратен девет години по-рано, за да проучи радиопредаване, излъчено от монолит, открит на земната Луна, и да върнат в действие зловещия компютър HAL-9000.

На замръзналата луна Европа е открит живот и филмът завършва с превръщането на Юпитер в новородена звезда, а Европа - в плодороден зелен свят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият хардуер на Nintendo е будилник - и е изключително сладък

 

Още от Play