Широко популярно е твърдението, че Земята се е образувала от останките от колапса на огромен облак от материя, който е довел до появата на Слънцето. Развалините, които впоследствие са послужили за създаването на нашата планета, са кръжали около него подобно на водовъртеж.  

След като се е образувала, Земята продължила да обикаля и да се върти около Слънцето, като това ще продължи още дълго време.

Причината, поради която Земята продължава да се върти, е, че едва ли има нещо, което да я спре. Ако завъртите пумпал на детска площадка и го пуснете, в крайна сметка той ще спре. Това е така, защото, докато се върти, въздухът и повърхността на площадката оказват натиск, причинявайки триене и забавяне.

Земята се върти в пространството, което е почти празно. В Космоса дори няма въздух, който да я притиска и да забави въртенето й. Има обаче едно нещо, което оказва влияние на Земята и това е Луната.

Движението на страната на Земята, обърната към Луната, не е балансирано перфектно от гравитацията, нито пък това на страната на Земята, обърната настрани от Луната. Този дисбаланс създава океанските приливи, които карат океаните да „изпъкват“ от двете страни на Земята.

Докато трае въртенето, тези издатини се движат по земната повърхност като вълна, въздействайки върху нея. Това я забавя, а разликата се измерва с удължаване с една секунда на всеки 50 000 години.

Единственото нещо, което би могло да спре това въртене, би било, ако друга планета се разбие в нашата. Дори това да се случи, по-вероятно е да настъпи промяна в начина, по който Земята се върти, а не да спре процеса напълно.

Все пак ще има много промени. Ако Земята спре да се върти, но продължи да обикаля около Слънцето, „денят“ ще продължи половин година, както и нощта. Може да се затопли много повече през деня и да се охлади много повече през нощта, а това ще преобърне климата на Земята.

Голямата температурна разлика между деня и нощта би предизвикала силни ветрове, които биха преместили топлия въздух към по-хладната нощна страна на Земята. Вятърът също ще духа от топлите райони около екватора до студените полярни региони. На въртяща се Земя това не се случва, защото вятърът се отклонява настрани.

Ще се срещнат източните и западните ветрове и ветровете към полюсите. Те биха могли да създадат огромни въздушни течения, обхващащи цели континенти. Ядрото на Земята е частично разтопено желязо. Въртящото се движение на Земята превръща това разтопено желязо в магнит и дава на Земята магнитно поле. Това ни предпазва от вредни лъчения, които идват от частици от Слънцето и космически лъчи извън Слънчевата система. Докато магнитното поле спира излъчването да достигне до нас, то удря земната атмосфера и ние го виждаме като сияние - северното или южното сияние.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето кога Слънцето ще избухне и ще ни унищожи