
Ако сте се чудили дали е възможно да ферментират храни в Космоса, отговорът очевидно е „да“. В проучване, публикувано в списание iScience, изследователи от САЩ и Дания твърдят, че са успели да приготвят прилично на вкус мисо на Международната космическа станция - но вкусът и мирисът са били различни от тези на мисото, приготвено на Земята. Макар че мисото все още е добре оценено на тестовете за вкус, като е получило сходни оценки с мисото от Земята по отношение на качества като умами и соленост, е установено, че мисото от МКС има по-орехов и по-печен вкус от обикновеното.
Мисо е традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя със сол и гъбата плесен Aspergillus oryzae, а понякога и с ориз, ечемик, пшеница или други съставки. Резултатът е гъста паста, която се използва за сосове и консервиране на зеленчуци или месо. Служи за съставка и на едноименната супа мисо.
Екипът предполага, че откритията отразяват един вид „космически тероар“, като се възползват от термина, който често се използва по отношение на винените сортове грозде, за да опишат уникални, специфични за мястото вкусови характеристики. За целите на проучването изследователите изпращат пакет, съдържащ съставките на мисо пастата (варени соеви зърна, ориз коджи и сол), на МКС през март 2020 г. и го оставят да ферментира в продължение на 30 дни. Те също така стартирали партиди мисо у дома в Кеймбридж, Масачузетс, и Копенхаген, Дания, и наблюдавали условията на околната среда във всяка от инсталациите. След един месец космическото мисо беше изпратено обратно и анализирано за сравнение с партидите на Земята.
„Съществуват някои характеристики на космическата среда в ниска околоземна орбита - по-специално микрогравитацията и повишената радиация, - които биха могли да окажат влияние върху начина, по който микробите растат и метаболизират, и по този начин върху начина, по който ферментацията протича“, казва в съобщение за пресата съавторът Джошуа Д. Евънс от Техническия университет в Дания. „Искахме да изследваме въздействието на тези условия.“
Разлики има не само във вкуса, включително забележителната печена орехова нотка на космическото мисо, но и в микробния състав на мисото. Екипът стига до заключението, че „като цяло космическото мисо си е мисо“, но казва, че откритията „предполагат специфична ферментационна среда в Космоса“.
Снимка: Unsplash