Захарните напитки като газираните и енергийните са създадени така, че да бъдат свръхвкусни, с огромно количество подсладители, които стимулират центровете за удоволствие в мозъка.

Това първоначално удоволствие обаче крие опасност. Подсладените със захар напитки обикновено имат ниска хранителна стойност, а изследванията показват, че обичайната им консумация може да повиши риска от здравословни проблеми като кариес, затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Всъщност според ново проучване, ръководено от изследователи от университета „Тъфтс“ в САЩ, около 1.2 милиона нови случая на сърдечносъдови заболявания и 2.2 милиона нови случая на диабет тип 2 се развиват всяка година в световен мащаб поради употребата на подсладени със захар напитки. И макар че общата консумация на напитки със захар напоследък е намаляла в някои развити страни, авторите на проучването отбелязват, че газираните напитки и техните родственици продължават да представляват значителна заплаха за общественото здраве в голяма част от света, особено в развиващите се страни.

„Подсладените със захар напитки се предлагат и продават в голяма степен в страните с ниски и средни доходи“, казва старшият автор Дариуш Мозафариан, кардиолог и учен в областта на общественото здраве в университета „Тъфтс“.

„Тези общности не само консумират вредни продукти, но и често са по-слабо подготвени да се справят с дългосрочните последици за здравето.“

Проблемът е особено тежък в някои страни. Проучването свързва почти една трета от всички нови случаи на диабет в Мексико със сладките напитки, както и почти половината от всички нови случаи на диабет в Колумбия. В Южна Африка около 28% от новите случаи на диабет и 15% от новите случаи на сърдечни заболявания могат да бъдат приписани на сладките напитки, съобщават изследователите.

Проучването се фокусира върху подсладените със захар напитки, които авторите определят като всяка напитка с добавени захари и най-малко 50 килокалории на 8 унции. Това включва търговски или домашно приготвени безалкохолни напитки, енергийни напитки, плодови напитки, пунш, лимонада и др.

Изследователите отбелязват, че това определение изключва напитки като подсладено мляко, 100-процентови плодови и зеленчукови сокове и некалорични изкуствено подсладени напитки, въпреки че много от тях все още могат да представляват риск за здравето, ако се консумират в излишък.

Изследователите са получили данни за консумацията на напитки от Глобалната база данни за храненето, включваща 450 проучвания с данни за консумацията на сладки напитки, представляващи общо 2.9 милиона души от 118 държави.

За да хвърлят светлина върху връзките между този вид напитки и болестта, те включиха тези данни и нивата на кардиометаболитни заболявания в сравнителна оценка на риска, информирана от предишни изследвания върху физиологичните ефекти на сладките напитки.

В световен мащаб това замесва сладките напитки като фактор, допринасящ за 1.2 милиона нови случая на сърдечни заболявания всяка година, както и за 2.2 милиона нови случая на диабет тип 2.

Проучването също така предполага, че напитките причиняват приблизително 80 000 смъртни случая от диабет тип 2 и 258 000 смъртни случая от сърдечносъдови заболявания всяка година.

Това е опустошителна жертва, но подчертаването на ролята на подсладените напитки може да помогне да се обърне вълната, обяснява авторът и учен по хранене Лаура Лара-Кастор.

„Нуждаем се от спешни, основани на доказателства интервенции, за да ограничим консумацията на подсладени със захар напитки в световен мащаб, преди още повече животи да бъдат съкратени от въздействието им върху диабета и сърдечните заболявания“, казва Лара-Кастор.

Телата ни усвояват сладките напитки бързо, отбелязват изследователите, като повишават нивата на кръвната ни захар, като в най-добрия случай осигуряват само оскъдна хранителна стойност. Пиенето на твърде много от тези напитки твърде често може да доведе до наддаване на тегло и инсулинова резистентност, отбелязват те, както и различни метаболитни проблеми, свързани с диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Обществената осведоменост за тези рискове може да нараства, но не достатъчно бързо и универсално, казват изследователите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Лента с ИИ обещава завинаги да ви отърве от алергии и запушен нос