Докато в Съединените щати празнуваха Хелоуин, космическият апарат Dawn на NASA тихичко се превърна в призрак.

Космическият апарат, който изследва два от най-големите обекта в астероидения пояс, пропусна последните си две контролни проверки, съответно на 31 октомври и на 1 ноември. Без сигнал от Dawn, агенцията заключи, че той най-вероятно е привършил горивото си и с това се слага край на мисията му.

Инженерите от проекта знаеха, че този ден ще дойде. През юни Dawn застана в орбита до планетата-джудже Церера и още тогава бе ясно, че му остава гориво само за няколко месеца. Независимо от това, че бе очакван, краят на мисията си остана доста емоционален.

"Очакванията, които възложихме на Dawn, бяха огромни, но той успя да ги оправдае. Трудно е да кажем "сбогом" на този кораб", казва главният инженер на мисията Марк Реймън.

Предсмъртната борба на Dawn ще бъде кратка - само няколко часа живот преди батерията му да се изтощи напълно. Без гориво той не може да събере достатъчно слънчева енергия, за да предава сигнал обратно до Земята. Така вероятно ще остане безпомощен в орбита около Церера поне 20 години - безшумен и немощен.

Dawn бе изстрелян през 2007 г. с мисията да изследва Веста и Церера, двата най-големи обекта в астероидения пояс.

Тагове: