Глобалната диамантена индустрия е бизнес за много пари, но търсенето на лъскавите камъни напоследък намалява със сериозни темпове. Един нов феномен може да промени облика на индустрията и това са диамантите, отгледани в лаборатории.

По света за диамантени скъпоценности годишно се харчат 80 милиарда долара. Независимо от това производството на диаманти изисква много пари, усилия и крие известни опасности. Освен това самите диаманти са изчерпващ се ресурс. 

"Така процентът на браковете днес намалява. В същото време цената на производството на диаманти все още е очевидно много висока. Трябва да развивате диамантени мини, което е трудоемко. Опасно е. Скъпо е. И, разбира се, диамантите са намаляващ природен ресурс. Има ограничен брой от тях в земята", коментират учени.

За да реши проблема с трудния добив, бизнесът прибягва до услугите на компании като ALTR Created Diamonds, които създават камъните в лабораторни условия. Дори и диамантеният гигант De Beers има собствен изкуствен диамант от лаборатория, наречен Lightbox. За миналата година компанията е похарчила 166 милиона долара за маркетинг и планира да увеличи тази сума още повече, за да изтъкне предимствата на новото поколение диаманти.

Според нея диамантите от лаборатория могат да се харесат на по-младите и платежоспособни клиенти, които искат да стоят настрана от т.нар. кървави диаманти.