Автомобилът Tesla на Илон Мъск може и да е напуснал границите на Земята, но все още може да следите пътуването ѝ през Слънчевата система.

Специалистът по сателитни комуникации Бен Пиърсън е създал сайта Whereisroadster.com, който проследява движението на колата на базата на данни от NASA и негови собствени изчисления. Сайтът не само ви дава представа за относителното местоположение и скорост, но предлага и забавни факти като броя пъти, които колата е нарушила своята гаранция за 50 хиляди изминати километра и еквивалентното икономисано гориво, ако тя пътуваше със собствена енергия. 

Към този момент колата е на повече от 3.5 милиона километра от Земята и се движи към Марс със скорост около 60 хиляди км/ч. Тя обаче няма да влезе веднага в орбита около Червената планета, а ще я подмине, след като гравитацията ще я придърпа към центъра на Слънчевата система. Най-близкото прелитане до Марс ще стане на 7 октомври 2020 г., а до Земята – през 2091 г.

Докато някой не изпрати космически кораб, който да прибере колата, сайтове като този са единственият начин да изберем къде се намира бившето возило на Мъск.

Автомобилът на Мъск беше изведен в Космоса на 6 февруари от най-мощната действаща ракета в момента - Falcon Heavy. Съставена е от три ядра Falcon 9, всяко от което има девет двигателя. Успехът на Falcon Heavy беше важна стъпка към по-евтини и по-чести космически полети, но и отправна точка за първите полети с хора до Марс. Този момент все още е по-далеч в бъдещето, но изпращането на Tesla в Космоса е един от най-добрите маркетинг ходове на днешния ден.