Тестовият полет на Falcon Heavy беше успешен, а товарът е в Космоса. Изглежда обаче, че трудното едва сега започва. Илон Мъск доказа, че може да поставя обекти в открития Космос, и това е огромна крачка напред в космонавтиката, но не това е основната цел, която всички преследват. Тя е малко по-сложна и опасна - транспортирането на хора до Марс и Луната, или както Мъск сам казва, човекът да бъде междупланетарен вид. Как ще бъде постигнато това, какъв е планът на SpaceX и как това засяга широката общественост? Ще разберете в следващите редове.

Сред основните приоритети на SpaceX в момента е разработката на още по-голяма ракета, наречена Big Falcon Rocket (BFR). На въпроса, за какво ще се използва основно, Мъск отговаря, че ще може да прави каквото поискате. Типично за него, но и много близо до истината - ракета с диаметър 9 метра и дължина около 110 метра може да прави каквото поиска. Целта на BFR е не само да отнеме задълженията на Falcon Heavy да транспортира хора до Марс и Луната, но и да го направи по-впечатляващо. Очакванията са, че BFR ще събира стотици хора. Ако този план беше изчистен по-рано, можеше да се избегне времеемкият процес по одобряване на Falcon Heavy за превозване на хора в Космоса. Добрата новина е, че може и да не е бил напразно, но ще разберем защо малко по-надолу.

Другата цел на BFR е да осъществява транспорт между различни точки на Земята. Представете си например да можете да прелетите от Лондон до Ню Йорк за 30 минути. Или от Дубай до Лондон - отново за 30 минути. И то на цената на обикновен обществен полет със самолет. Защо Илон Мъск вярва, че това може да се случи? Пресконференцията след успешния първи полет на Falcon Heavy започна с въпроса, на какво го е научила тази мисия, а той отговори: “Налудничави неща могат да станат реалност”.

"Изстреляхме кола в Космоса, защото тестването на нова ракета с парче бетон е много скучно."

Ето защо разработката и реалното използване на BFR по предназначение не изглеждат невъзможни. Дали обаче целите на Мъск във времето не са прекалено амбициозни? Разработката на Falcon Heavy беше обявена през 2011-а, а първият му тестов полет беше осъществен 7 години по-късно. Бизнесменът сам казва, че на три пъти е бил на път да спре проекта Falcon Heavy, защото е било много по-трудно, отколкото е очаквал, дори прекалено трудно. Big Falcon Rocket е изцяло нова технология, с нови и повече на брой двигатели (31, които все още са във фаза на разработка и тестове), а президентът на SpaceX сподели, че се надява тестовият ѝ полет да стане реалност след 3 до 4 години. Той допълни, че се надява кратки тестове (на разстояние от не повече от 100 метра, доказващи, че машината е способна на излитане и приземяване) да започнат още през 2019-а. Да, неспазването на тези срокове няма да учуди никого, но от друга страна, като че ли постигането на крайната цел е много вероятно.

Big Falcon Rocket ще се състои от две части. Първата е долната част, която съдържа двигателите и резервоарите, а втората е т.нар. Междупланетарна транспортна система (Interplanetary Transport System - ITS), която представлява космически кораб с дължина около 50 метра и в нея би трябвало да пътуват безопасно около стотина души. Разработката на ITS е най-трудното нещо, споделя Мъск, защото хората трябва да бъдат защитени от външни влияния при връщането на кораба от Космоса към Земята, което ще става с близо 30 000 км/ч. Ето защо материалите и готовият продукт трябва да бъдат проверени в реални условия. Очакваме сериозни експлозии по пътя към успеха.

Дори и никога да не видим BFR в Космоса, все още имаме Falcon Heavy, който във вторник ни доказа, че върши работа и може да осъществи плана за превозване на хора. Е, централното ядро се разби в океана, а товарът подмина преназначената си траектория, но тестовият полет все пак бе успешен. Така или иначе централното ядро трябва да бъде преработвано за всеки полет - по-точно горната му част, която представлява метален цилиндър. Долната част е обикновен Falcon 9, също както и страничните или спомагателни ядра на Falcon Heavy, към които са добавени конусовидните стойки за приземяване. Имайки предвид тези факти, Мъск казва, че ще може да изработва ракети Falcon Heavy с доста бързи темпове и каквото и да е търсенето от страна на клиентите, SpaceX ще успее да го задоволи.

Вече е известно за два полета, насрочени за 2018-а. Изстрелването на голям комуникационен сателит за Саудитска Арабия, както и пробен товар за американските военни служби.

“Можете да познаете, че е реално, по това, че изглежда толкова неистинско” - Илон Мъск за своя Tesla Roаdster, носещ се из Космоса

Мъск продължава да твърди, че Falcon Heavy ще има по няколко полета на година. Разбира се, основен фактор за това е огромният товар, който може да пренася машината, и фактът, че в момента няма друга толкова мощна действаща ракета. Следващото изстрелване на Falcon Heavy е планирано за следващите три до шест месеца, веднага след като бъде установено и поправено това, което причини неуспешното стартиране на двигателите на централното ядро, заради което то се приводни непланирано в океана. Инженерите неуморно работят по това, а Мъск единствено съжалява, че това е повредило камерите на платформата, защото “щяха да бъдат добри кадри за рубриката с гафове”. В допълнение спомагателните ядра, използвани за тестовия полет на Falcon Heavy, са били по-стара версия на Falcon 9, а за бъдещите си полети SpaceX иска да използва само най-новата версия. Това означава, че при следващото изстрелване ще видим изцяло нов Falcon Heavy. Освен страхотните възможности, които предлага тази технология на клиентите, Илон Мъск споделя колко е развълнуван от факта, че тя ще предизвика други държави и компании да подобряват своите космически технологии. Казвайки това, се усмихва, защото знае, че конкуренцията ще се увеличи и ще се получи интересна “космическа надпревара”. А състезанията са вълнуващи.

Какво остава за Falcon 9? Няма намерение да се оттегля. Метафорично наричан “работният кон” на SpaceX, Falcon 9 е основният източник на пари за компанията със своите 18 успешни мисии през 2017-а. Не само това, SpaceX има договори с NASA за доставяне на товари до Международната космическа станция (ISS) с Falcon 9. В момента вече е налична пета версия на ракетата, която ще бъде и последната, чиито полети се очаква да започнат през 2018-а. Също така съвсем скоро трябва да видим и първия полет на Falcon 9 с прикрепения към него космически кораб Dragon. Първоначално изстрелян без товар, ако полетът е успешен, след средата на годината по този начин ще започне транспортиране на астронавти на NASA до ISS. Пета серия (Block 5) на Falcon 9 може да понесе тройно по-голяма тежест от оригиналната версия. Освен това има подобрени, по-здрави стойки за приземяване, които вече се изработват от титан. Интересно, това ги прави една от най-скъпите и най-трудни за изработка части на ракетата. Ето защо е от особена важност те да бъдат запазени при полет и да могат да бъдат използвани повторно.

Какво означава всичко това? Дори и по-голямата част от ресурса на SpaceX да е концентрирана в разработката и тестовете на Big Falcon Rocket, компанията далеч не е приключила с Falcon 9 и Falcon Heavy. 

Като план всичко звучи и изглежда прекрасно. Как обаче ще бъде постигнато, все още не е съвсем ясно. На първо място как ще бъде финансирано всичко това? Според информация, представена от самият Мъск, работата по Falcon Heavy възлиза на около 500 милиона долара. Едва ли разработката на Big Falcon Rocket ще струва по-малко и едва ли продажбата на огнехвъргачки ще успее да покрие разходите. NASA има основна роля за успехите на SpaceX, бидейки неин клиент от самото създаване на частната компания. Но достатъчно ли ще е това и за напред? Да кажем, че SpaceX ще успее да се справи с изработването на космически кораб, който има тяло, защитаващо хората от невероятната топлина и енергия, създаваща се при пътуване със скорост 30 000 км/ч. Как ще се справим с радиацията в открития Космос и на Марс и действието ѝ върху човешкото тяло? Ами останалите човешки нужди, като храна, вещества, които си набавяме от растенията, кислород, гравитация? Освен самото транспортиране до Марс някой трябва да помисли и за тези проблеми. Изглежда, че това няма да е Илон Мъск, защото освен няколко страхотно изглеждащи анимации на марсиански град или космическа станция на Луната той няма ясни планове за справяне с тези жизненоважни въпроси. Никой не го вини, той сам казва, че ще осигури транспорта до там, а някой друг да направи останалото. Това малко ли е?

Плановете ще се променят в движение, както беше и досега. Цели ще бъдат просрочвани във времето, предмети ще се разбиват и взривяват, но кога големите неща са ставали бързо и от първия път? Имаме съвременник, който промени света и продължава да го прави неуморно, постигайки целите си една по една. Това рано или късно ще се отрази на цялото човечество и всички ще го усетим, ако не ни е достатъчно вдъхновението и радостта да наблюдаваме развитието му в действие.