След десетилетия на спекулации умните оръжия с биометрични данни вече са официално на пазара. Миналата седмица базираната в Колорадо компания Biofire Technologies съобщи, че е пуснала на пазара първия умен пистолет, който използва биометричен инструмент за проверка на самоличността чрез пръстови отпечатъци и лицево разпознаване, за да отключва 9-милиметров пистолет, предназначен за домашна защита. Пускането на пазара би могло да постави началото на нова надпревара във въоръжаването между производителите на интелигентни оръжия, които желаят да спечелят от пристрастената към оръжията нация, разтърсена от ужасяващата картина на случайни и ненужни смъртни случаи от огнестрелно оръжие.

Biofire, подобно на други стартиращи компании за интелигентни оръжия твърди, че използването на биометрични данни за отключване на огнестрелни оръжия може да изиграе ключова роля за предотвратяване на случайни инциденти, особено сред децата. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ огнестрелните оръжия са били причина номер едно за смъртта на деца през 2020 г. Смъртните случаи, свързани с огнестрелно оръжие, като цяло отбелязват най-високия си пик през същата година, като само в САЩ са регистрирани 45 222 смъртни случая, свързани с огнестрелно оръжие. Интелигентните оръжия като концепция не са нещо ново, но Biofire вярва, че нейният модел е първият, който действително ще работи по предназначение и същевременно ще предотвратява неоторизиран достъп.

"Приложихме високопрецизни инженерни принципи, за да окажем значимо въздействие върху предотвратимите смъртни случаи от огнестрелно оръжие сред децата", заяви в изявление основателят и главен изпълнителен директор на Biofire Кай Клопфер.

Рекламните материали на Biofire показват видеоклипове на семейство, което тича из къщата си с огнестрелно оръжие, логично заключено в докинг станцията си на върха на рафта за книги. Във видеоклиповете 9-милиметровият пистолет почти може да бъде сбъркан с един от многото уреди, оставени да се зареждат на рафта през нощта. Компанията твърди, че нейният умен пистолет "се заключва в момента, в който напусне ръката ви", което го прави нищо повече от тежък предмет в ръцете на неоторизирани потребители. Собствениците на пистолета могат да добавят или премахват "доверени потребители", докато пистолетът лежи на своя Smart Doc, в процес, напомнящ добавянето на пръстови отпечатъци или сканиране на лицето за отключване на iРhone.

За тези, които са оторизирани, интелигентният пистолет чете пръстовия отпечатък на потребителя и сканира лицето му в момента, в който той вземе пистолета, като по този начин отпада необходимостта от код или ключ за отключване. Тези две биометрични системи проверяват самоличността на потребителя независимо една от друга - която първа провери самоличността, тя първа го отключва. Biofire твърди, че биометричните данни на потребителя се съхраняват в пистолета и никога не го напускат. Самото огнестрелно оръжие се захранва от презареждаща се батерия и според съобщенията използва криптиране, за да се попречи на недоброжелатели да го преоборудват в традиционно огнестрелно оръжие.

Собствениците на оръжия, които се интересуват от закупуването на пистолета за 1600 долара, могат да персонализират цветовете на полимера и спусъка му, подобно на персонализирането на чифт маратонки Nike или пица Domino's.

Снимка: Biofire Technologies

Виж още: Световни лидери решават дали роботите убийци в армията са допустими