Ново изследване, проведено с мишки, показа, че ако един начинаещ пушач на цигари е пушил преди това и марихуана, то има много по-голяма вероятност той да се пристрасти към никотина, отколкото ако не е. В изследването, учените са изложили част мишките на активната съставка в марихуаната – тетрахидроканабинол, а друга част – на пласебо. След това са тренирали гризачите да си „взимат“ никотин, който се инжектира в кръвта им, когато подадат носа си през дупка в клетката.

 

Заключението е, че мишките, които са се научили да си взимат никотин сами, са тези, които се пристрастяват към него. Интересното е, че 94% от мишките, които са били изложени на тетрахидроканабинол са свикнали много бързо да пъхат муцунка в дупката, за да си получат дозата никотин. Доста по-малък процент (65%) от мишките, които са били на пласебо, правят същото.

 

Според изследователите, голям процент от хората пушат трева, преди да „прогресират“ към обикновени цигари. Откритията от изследването водят до извода, че използването на канабис може да има по-дълготраен ефект, който да увеличи риска за пристрастяване към никотин.

Тагове: