Космическите амбиции на Русия и Китай вероятно ще останат в центъра на приоритетите на американската армия по време на администрацията на президента Джо Байдън, казват експерти.

По време на председателството на предшественика на Байдън, Доналд Тръмп, американски служители многократно подчертаваха, че Русия и Китай представляват значителна и нарастваща заплаха за дългогодишното космическо господство на САЩ. Например през 2019 г. тогавашният вицепрезидент Майк Пенс заяви, че САЩ са в космическа надпревара с тези двама противници, „а залогът е дори по-голям“ днес, отколкото по време на космическата надпревара през 60-те години на миналия век със Съветския съюз.

Байдън вече се отклони от редица политики на Тръмп, но новият президент вероятно ще следи внимателно Русия и Китай в космическата област, ако думите на неговия министър на отбраната Лойд Остин са някакви насоки.

В писмени показания, представени на Комитета по въоръжените сили на Сената преди изслушването му за потвърждение на поста през януари, Остин отбеляза, че Космосът „вече е арена на конкуренция на велики сили“, и определи Китай и Русия като двама основни съперници на САЩ в тази сфера.

„Китайските и руските космически дейности представляват сериозни и нарастващи заплахи за интересите на националната сигурност на САЩ“, пише Остин, определяйки Русия като „ключов противник“, но откроявайки Китай като „ускоряваща се заплаха“.

„Китайските и руските военни доктрини също показват, че те смятат Космоса за изключително важен за съвременната война и мислят, че развиването и използването на космически военни способности е едновременно средство за намаляване на американската военна ефективност и за спечелване на бъдещи войни“, добави той. „Справянето с тези предизвикателства в космическата област е от основно значение за конкуренцията на големите сили като цяло.“

Тези „космически възможности“ включват антисателитни (ASAT) технологии, които както Русия, така и Китай разработват и тестват. Китай например вече показно унищожи един от собствените си спътници по време на теста ASAT от януари 2007 г., генерирайки огромен нов рояк от орбитални отломки.

Американските космически сили биха могли да бъдат част от решението, казват експерти, отбелязвайки, че властите се позовават на китайската и руската космическа заплаха като ключово оправдание за създаването на най-новия военен клон в страната. Но тази корекция няма да бъде незабавна, ако наистина дойде; вероятно ще са необходими пет до десет години, докато космическите сили надградят капацитета за космическата отбрана на нацията по смислен начин.

Снимка: Courtesy of Analytical Graphics, Inc.

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно