Пържените картофи и лучените кръгчета в заведение за бързо хранене стават високотехнологични благодарение на компания в Южна Калифорния.

Miso Robotics Inc в Пасадена започна да внедрява своя робот Flippy 2, който автоматизира процеса на пържене на картофи, лук и други храни.

Голяма роботизирана ръка като тази в автомобилните заводи - управлявана от камери и изкуствен интелект - вади замразени пържени картофи и други храни от фризера, потапя ги в горещо олио, след което поставя готовия за сервиране продукт в тава.

Flippy 2 може да готви няколко ястия с различни рецепти едновременно, намалявайки нуждата от кетъринг персонал, и ускорява доставката на поръчките на гишетата за поръчки от автомобила.

„Когато поръчка влезе през системата на ресторанта, тя автоматично предава инструкциите към Flippy“, казва главният изпълнителен директор на Miso Майк Бел в интервю.

„Прави го по-бързо и по-точно, по-надеждно и по-щастливо, отколкото го правят повечето хора“, добавя той.

Miso твърди, че разработването на Flippy е отнело пет години и наскоро го пусна в търговската мрежа. Името на робота идва от Flippy: по-ранен робот, предназначен да обръща бургери. Но след като екипът на Miso завърши тази машина, той осъзнава, че има много по-голям проблем на работното място, особено късно през нощта.

Инженерите на Miso могат да наблюдават роботите Flippy 2, работещи в реално време на голям екран, което им позволява да помогнат при отстраняването на всички възникнали проблеми. Редица вериги ресторанти са приели роботизирания готвач на пържени картофи, включително Jack in the Box в Сан Диего, White Castle в Средния запад и CaliBurger на Западния бряг. Бел казва, че три други големи американски вериги за бързо хранене вече са пуснали Flippy 2 в действие, но казват, че се колебаят да рекламират поради чувствителност относно възприятията, че роботите отнемат работни места от хората.

Miso Robotics има около 90 инженери, които се занимават с прототипи или работят върху компютърен код. Един от следващите проекти е Sippy: робот за приготвяне на напитки, който приема поръчка от клиент, налива напитки, поставя капаци върху тях, поставя сламка и ги групира заедно.

Бел каза, че някой ден хората ще „влязат в ресторант, ще погледнат робот и ще кажат: „Хей, помниш ли старите времена, когато хората правеха такива неща?“. И тези дни идват. Въпрос е само на това колко бързо“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания