Идеята за използване на роботи като помощници в ресторантите не е нова. Те могат да се използват за автоматизиране на повтарящи се задачи, които отнемат много време, което готвачите биха могли да използват за по-важна работа. Тази идея намери своя път към вериги ресторанти, като Chipotle, който си партнира с Miso Robotics за автоматизиране на създаването на тортила чипс. Wing Zone е друга верига, която си партнира с компанията Miso Robotics, използвайки роботи, за да помогнат при готвенето на крилца в ресторантите. Повечето от тези начинания са в пробен етап, но самата идея набира сила.

Поради това изследователите искат да направят по-полезни и ефективни роботи готвачи. Една задача, която е много важна при готвене и готвачите използват, е процесът на дегустация, докато готвите. Това позволява на човек наистина да усъвършенства вкусовия профил на ястието, но не е толкова лесно за робот готвач да го постигне. Изследователи от Кеймбридж обаче са създали ръка на робот, която наистина може да вкуси солта в храната по точен начин.

Създаването на роботи, които могат да опитат храна, не е много лесно, тъй като вкусът включва много различни фактори. Най-важното е фактът, че докато дъвчем храната си, вкусът се променя. Това е процес, който изследователите не са успели да възпроизведат в робот досега. Изследователи от Кеймбридж за първи път създадоха робот, който беше обучен да готви бъркани яйца с домати. Роботът има и сензор, който му позволява да усеща съдържанието на сол в ястието или солеността, докато готви. Това му позволява да готви яйцата с оптимални нива на сол.

След като ястието е приготвено, изследователите го смесват, за да копират процеса на дъвчене на храната. След това роботът е накаран да тества отново ястието, за да определи нивата на соленост, след като храната е била сдъвкана. Освен че може да разбере дали храната е твърде солена, роботът може също така да определи дали са необходими други съставки, или как трябва да се приготви ястието. Това е огромна стъпка в създаването на роботи готвачи и проправя пътя към бъдеще, в което още повече аспекти на вкуса могат да бъдат тествани от роботи. Това може да позволи на роботите да готвят храна, съобразена с индивидуалните вкусове, създавайки перфектното ястие въз основа на специфични вкусови показатели.

Снимка: Unsplash

Виж още: Робот на два крака постави рекорд на 100 м бягане (ВИДЕО)