Бъдещето е не само високотехнологично, но и силно роботизирано и това може да изиграе лоша шега на голям брой хора, чиито професии постепенно да бъдат иззети от умните машини.

Такава е прогнозата на проф. Моше Варди от Американската асоциация за научен напредък, която той очерта по време на свое изказване във Вашингтон. Самият Варди е преподавател по компютърно инженерство и в изказването си той поставя под съмнение традиционното разбиране, че технологичният напредък може само да бъде от полза на човечеството.

"Обикновено казваме, че ако машините вършат нашата работа, това ще ни даде свободно време и възможност да се занимаваме с нещо друго. Аз обаче не смятам, че това е едно добро бъдеще. Трудът е важен за човешкото развитие", посочва ученият.

По-нататък той споделя още, че до 30 години роботите и компютрите ще могат да извършват почти всяка една работа, която днес вършат хората. Мрачната му прогноза е, че през 2045 г. нивото на безработица ще достигне 50 процента.

"Не вярвам, че технологията може да бъде спряна. Духът вече е пуснат от бутилката и трябва да се замислим много сериозно как да се справим с нарастващата автоматизация", завършва той.

Виж още: Учени създадоха робот хамелеон, който може да променя цветовете си спрямо средата