Компютрите, интелигентните машини и роботите все повече се очертават като работната ръка на бъдещето. Колкото повече технологията замества хората, ние ще работим все по-малко и в крайна сметка ще се превърнем в социална тежест за правителството.

Такава е мрачната прогноза на Илон Мъск, бизнесмен, стратег и основател на Tesla и SpaceX. Според него това не само е вероятно, а и доста възможно.

“Има много голяма опасност автоматизацията на работния процес да минимизира ролята на човешките специалисти и вместо да получават високи заплати, отговарящи на техните умения, хората ще бъдат оставени на универсално и ниско възнаграждение”, казва Мъск пред CNBC.

По неговия пример умните камиони на бъдещето ще се управляват сами и поради това няма да се нуждаем от толкова много шофьори. Някои от тях биха могли да се преквалифицират в оператори на камиони, които да наблюдават движението на цели групи превозни средства, вместо да карат само едно. Други обаче ще останат без работа. Възможността да имаш повече свободно време по принцип не е лоша, но за мнозина да имаш работа и място, където да ходиш всеки ден, дава цел в живота.

Все пак Илон Мъск вижда в автоматизацията и положителна страна.

“Докато машините се занимават с поточната линия или превозите, ние ще можем да правим по-интересни и предизвикателни неща”, завършва той.

Виж още: Nightmare Machine е изкуствен интелект, който използва страховете ни срещу нас