В крайна сметка Tesla би искала нейният хуманоиден робот Optimus да помага при създаването на автомобили. Той все още не може да го прави, но Илон Мъск сподели ново видео, в което роботът впечатляващо добре сгъва дрехи.

Така все повече започваме да приемаме проекта Optimus по-сериозно. Когато Optimus, известен още като Tesla Bot, беше обявен за първи път, изглеждаше като щура идея на главния изпълнителен директор Илон Мъск с танцьор, маскиран като робот, за визуална помощ. Не помогна и фактът, че демонстрацията на Tesla AI Day през 2022 г. не беше особено впечатляваща.

По онова време Tesla разполагаше с много ранен прототип, който не изглеждаше кой знае колко добре. Той едва успяваше да се разхожда и да маха на тълпата. Това беше всичко. Но оттогава проектът е изминал дълъг път в развитието си.

Той печели доверие с актуализираната версия, показана на срещата на акционерите на Tesla 2023 миналата година. По това време Tesla показа още няколко прототипа, които изглеждаха по-усъвършенствани и започнаха да изпълняват действително полезни задачи.

През септември получихме още една актуализация на Optimus. В този доклад Tesla заяви, че Optimus вече се обучава с невронни мрежи от край до край и е в състояние да изпълнява нови задачи, като например самостоятелно сортиране на обекти.

Миналия месец Tesla представи Optimus Gen 2 - ново поколение на своя хуманоиден робот, който е много по-усъвършенстван.

В по-далечно бъдеще Tesla предвижда този робот да се използва от хората в домовете им за изпълнение на широк спектър от задачи, но на първо време автомобилният производител планира да ги използва в собствените си производствени операции за изпълнение на повтарящи се и опасни задачи.

Компанията все още не е напълно готова, но напоследък показва впечатляващи подобрения - като това с дрехите. Това може да не изглежда много в сравнение с човек, но показва впечатляваща сръчност за хуманоиден робот.

Снимка: Tesla

Виж още: Учените откриха основополагащи различия при голяма част от дълголетниците

Тагове: