Имат ли перуанските картофи онова, което ни трябва? Това е въпросът, на който учените на NASA ще се опитат да отговорят през март, когато започват серия от подземни тестове, чиято цел е да определят дали картофите могат да растат на Марс.

Американската космическа агенция ще проведе за пръв път подобно изследване, в което ще участва и Международният картофен център в Лима. Заедно те ще култивират стотици различни сортове картофи и ще ги подложат на екстремни условия, подобни на тези на Червената планета, за да може да се прецени дали е удачно изграждането на купол, под който да се отглеждат зеленчуци. Селекцията става измежду 4500 сорта картофи, регистрирани в Центъра, който се бори за постигане на хранителна сигурност и намаляване на бедността. От тези "кандидати" 40 сорта са от Андите и са специално създадени да могат да оцеляват при неблагоприятни условия, да издържат на внезапни климатични промени и да виреят в скалисти и сухи райони. Останалите 60 са генетично модифицирани, за да могат да се развиват при минимални количества вода и сол.

За да бъде успешно зеленчукопроизводството на Марс, картофите не само трябва да растат добре там, но и да се възпроизвеждат в големи количества. Атмосферата на Червената планета е доста враждебна и се състои най-вече от въглероден диоксид.

"Почти на 100 процента сме убедени, че избраните сортове ще издържат теста", казва Хулио Силва, астробиолог от NASA.

"Трябва да бъдем подготвени за бъдещето - за опустяването на земеделските райони, повишаването на температурата и за високото съдържание на сол в почвата."

Виж още: Нови сателити ще доставят високоскоростен интренет от Космоса

Тагове: