Частна руска компания на име CosmoCourse обяви намерението си да създаде кораб за суборбитални туристически полети. Според изпълнителния директор на компанията Павел Пушкин идеята за това се е зародила първо през 2013 г., когато той работел в Държавния център за космически изследвания.

"Прегледахме различни концепции за комерсиални космически кораби и стигнахме до идея за извеждане на хора в Космоса чрез суборбитална траектория. Вече се срещнахме с инвеститор, който иска да участва в проекта, и решихме, че суборбиталният туризъм е най-добрият избор", казва той.

Предварителната оценка за разходите по проекта възлиза на около 150 милиона долара, като CosmoCourse вече е получила одобрение от руската космическа агенция Роскосмос за техническия дизайн на кораба. Компанията се надява, че ще може да стартира полетите най-късно до 2020 г., използвайки базата Капустин Яр в Астрахан.

"Изискванията по отношение на здравословното състояние на космическите туристи ще бъдат доста леки и няма да са по-различни от тези за нормалните полети със самолет", обяснява още Пушкин.

Виж още: Искате ли да отидете в Космоса - Скот Кели смята, че всички трябва да го направим

Тагове: