Дни преди да напусне поста си, американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, съгласно която китайските дронове вече няма да се използват от правителствените агенции. Нови покупки няма да се правят, а онези служби, които използват китайски дронове, трябва да с приоритет да ги извадят от употреба.

На практика заповедта засяга най-вече дроновете на DJI, които Вашингтон определя като възможна заплаха за националната сигурност. Освен това заповедта включва и дронове, произведени в други държави, които се считат враждебни на САЩ.

Като цяло новината не е изненадваща, тъй като китайската компания DJI вече е в черния списък на Вашингтон, което забранява търговия и трансфер на технологии между DJI и американски компании, освен ако за това не бъде издадено специално разрешение. Към момента в списъка има още 76 юридически лица.

Сред причините, които Белият дом посочва, са опасността високотехнологичен шпионаж с дронове, нарушенията на човешки права и съдействието на DJI за политиката на Пекин.

Дори преди тази крайна мярка DJI често беше критикувана за това, че нейните дронове изпращат данни на сървъри в Китай. Предстои обаче да видим как ще успеят американските компании да запълнят този вакуум, тъй като разходите по производството и вноса на необходимите дронове ще се повишат.

Снимка: dronedj

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.