Samsung Electronics предупреди своите инвеститори, че печалбите на компанията ще са по-ниски от очакваното и резултатите от първото тримесечие на фискалната 2019 година потвърдиха въпросните твърдения. Приходите са по-ниски с 60 процента спрямо тези на същия период на 2018 година – от 13.4 милиарда долара на 5.3 милиарда от същата парична единица.

За разлика от Google обаче корейският гигант не обвинява продажбите на своите флагмански смартфони. Напротив - Galaxy S10 се продава чудесно, като компанията е пуснала в продажба впечатляващите 78 милиона телефона (и 5 милиона таблета) в рамките на тримесечието.

По-ниските печалби според Samsung са следствие на по-слабото търсене на техните телефони от среден и нисък клас. Затова и компанията е предприела стратегията да въвежда голяма част от най-горещите екстри на флагманските си серии за телефоните им от среден и дори нисък клас.

Нещо повече, Samsung планира да пусне в продажба по-голямо количество смартфони през следващото тримесечие.

Основната причина за по-ниските приходи на корейците се състои в по-слабото търсене на памет чипове, които всъщност са съставна част от цялостния бизнес на компанията. Търсенето на дисплеи също е спаднало. Според Samsung търсенето на последните ще се увеличи през втората половина на годината предвид очакваната подмяна на количество флаш памети в сървъри и факта, че все повече нови смартфони ще се предлагат с 256 GB памет за съхранение на данни.

Samsung отвори дума и за Galaxy Fold, споменавайки, че ще научим новата пускова дата в следващите няколко седмици.

Има голяма вероятност обаче премиерата да се състои през втората половина на годината в зависимост от това, как интерпретираме следния пасаж от съобщението за пресата на компанията:

„За втората половина на годината, независимо от интензивната пазарна конкуренция Samsung очаква увеличаване на продажбите на смартфони благодарение на нови модели при всички класове – от Galaxy A серията, до нов Galaxy Note. Компанията ще затвърди лидерските си позиции през втората половина на годината и чрез иновативни продукти като 5G и foldable смартфони.“

Тагове: