Напоследък, когато чуем принтер, се сещаме за 3D принтер. Всеки ден научаваме за новини, които са свързани с тази нова технология. В тази ситуация е лесно да забравим нормалните принтери – тези, които печатат символи върху хартия. Те също напредват и то с много „свежи“ идеи.

 

От Samsung представиха концепция за принтери с много приятен дизайн – стандартни принтери, които са поставени в прости, но иновативни черупки. Целта не е да се промени начина, по които работят. Новите концепции за дизайн – the Clip, Origami и Mate целят да опростят процеса на производство и да намалят цената, която ще заплащат клиентите.

 

Clip (скоба) е принтер без винтове, който се сглобява от едно общо парче пластмаса. То се захваща със скоби. Дизайнерите са подменили досегашната пластмаса с компресиран политиетилен, за да са сигурни, че обвивката ще може да се сгъва безпроблемно. При тази технология се използват по-малко части, отнема по-малко време за изработване и ще струва по-малко за крайния потребител.

 

И Origami използва принципа на „сгъване“, но пластмасата е заместена с картон. Идеята е дошла от начина, по който верига ресторанти поставят понички в картонени кутии. Резултатът е „кутия“, която може да бъде рециклирана след края на живота на принтера. Origami ще намали отпадъчните материали и цената. Въпросът е колко издръжлив ще бъде принтера.

 

Последният представител от новата концепция на Samsung е Mate. Моделът идва с разноцветни външни панели, които могат да бъдат разменяни, за да се създаде персонализиран външен вид.

 

Тези принтери не могат да принтират ново сърце или умалени версии на нас самите, но могат да внесат колорит, по-ниска цена и по-приятелско отношение към природата. В момента те са все още прототипи, но вероятността да ги видим по рафтовете не е никак малка.