Samsung обяви, че затваря своите фабрики за производство на LCD панели до края на настоящата календарна година, а слуховете около бъдещето на най-популярния бранд телевизори все по-напористо ни навеждат на мисълта, че то е обвързано с OLED. Нещата обаче не са толкова простички, както научаваме от MyDrivers. Според последните новата посока на гиганта е насочена към производството на QD-OLED панели. Тоест съчетание между най-доброто от двата моментни потребителски формата от висок клас – OLED и QLED.

Виж още: Горещо новият брой на HiComm вече е на пазара и е по-коронен от всякога

MyDrives допълва, че Samsung желае да се конкурира с LG при OLED телевизорите и иска да предложи телевизор с още по-добро качество на картината (от OLED-ите на LG), като в същото време той ще е и с по-голяма издръжливост. Очаква се QD-OLED панелите да имат по-висока яркост, още по-богата цветова гама и по-дълъг живот от моментните OLED панели на LG.

Що се отнася до живота на QD-OLED панелите, то очакванията са за над 1 милион часа – стойност, много по-висока от моментната издръжливост на OLED-ите на LG.

Новата технология на Samsung ще съчетае OLED и QD (quantum dots), а корейците ще използват индиев фосфид при изработката на Quantum Dot OLED екраните.

Независимо че новата технология звучи обещаващо, тя все още е валидна само на лабораторно ниво, съответно могат да минат години, преди да я видим реализирана в комерсиални телевизори на Samsung.

Според MyDrivers QD-OLED панелите ще са по-евтини за изработка от OLED екраните на LG, но се очаква цените им да са по-високи поради, цитираме, „технически причини“. Напомняме още веднъж, че всичко написано в този текст е информация, базирана на слухове.

За финал, след затварянето на LCD фабриките си Samsung ще пазарува LCD панели от Sharp.

Тагове: